La Coruña, Galiza, Spain
Suggestie om te bezoeken
4601
Volgen naar locatie met GPS |
Middeleeuwen en Renaissance
Na de val van het Romeinse Rijk zou de kleine Herculische nederzetting achtereenvolgens onder Zwabisch en Visigotisch bestuur vallen. De Arabische invasie van het Iberisch schiereiland in 711 had weinig invloed op dit gebied, dat in minder dan een eeuw deel ging uitmaken van het christelijke koninkrijk Asturië. Bermudo II verleent de kerk van Compostela heerschappij over Crunia en het eiland Faro (zoals het schiereiland waarop de Toren van Hercules toen stond) maar tussen de 9e en 10e eeuw eindigden de periodieke aanvallen door de Vikingvloten met de ontvolking van het gebied, aangezien de bewoners er de voorkeur aan gaven zich te vestigen in het meer beschermde Betanzos.
Pas in 1208 werd de stad heropgericht in opdracht van de koning van León Alfonso IX, waardoor de inwoners van de nabijgelegen stad El Burgo werden overgebracht naar de huidige locatie van de oude stad, de stad werd herbouwd en het de privileges van het Benavente-handvest kreeg. Zo wordt La Coruña een enclave die rechtstreeks afhankelijk is van de koning, vrij van vazalage voor de geestelijkheid of de feodale heren die de rest van het Galicische grondgebied verdeelden.
Overblijfselen van de oude verdedigingsmuren van de stad, met daarachter het Hospital Abente y Lago
Tientallen jaren later verleende Alfonso X de stad het exclusieve recht om te landen en het zout te verkopen zonder belasting te betalen, wat zich vertaalt in grote economische welvaart.
Tijdens het bewind van Enrique III werden in de laatste jaren van de XIV eeuw de muren gebouwd die de ommuring van de oude stad beschermden. Sommige overblijfselen zijn bewaard gebleven, evenals drie poorten die de stad naar de zee openden langs de Paseo del Parrote, met uitzicht op de baai. Het bastion dat bekend staat als het oude fort, de huidige tuin van San Carlos, is ook bewaard gebleven.
Al in de 15e eeuw verleende Juan II La Coruña de titel van stad in 1446. Carlos I vierde er rechtbanken, richtte het Huis van Contract voor specerijentechniek op en verliet de haven om tot keizer in Duitsland te worden gekroond.
Moderne tijd
17e eeuw
Tussen de zeventiende en achttiende eeuw hadden de aanhoudende oorlogen van de Spaanse monarchie invloed op de belastingverhogingen en de rekrutering van de bevolking. De stad leed vanaf dat moment in een recessie.
Koningin Elizabeth I van Engeland onderhield een diepe vijandschap met Felipe II, een spanning die leidde tot een reeks oorlogsgeschillen. In 1588 verliet de Invincible Armada de haven van La Coruña richting de onverwachte ramp in het Engelse Kanaal. Een jaar later, in 1589, stuurde de koningin van Engeland een squadron onder bevel van admiraal Francis Drake. De stad stond tegenover de indringer met de heldin María Pita aan het hoofd, die de belegering wist te weerstaan. Dus, na het in brand steken van het Santo Domingo-klooster, de wijk Santo Tomás en de vismarkt, trokken de Engelsen zich op 19 mei terug.
Het is op dit moment dat de overdracht van het koninklijk hof van Santiago de Compostela naar La Coruña plaatsvindt. In 1620 richtte Felipe III de School van de Jongens van de Zee op en in 1682 werden restauratiewerken uitgevoerd aan de Toren van Hercules, door de architect Antúnez.
Eeuw XVIII
Tijdens de Successieoorlog leed de stad opnieuw aan een stijging van de belastingen en de rekrutering van de bevolking. De oorlog eindigde in 1716 en het economische herstel begon dankzij de productie- en exportactiviteiten van de Catalaanse burgerlijke zakenlieden die zich in de stad vestigden.
Tijdens het bewind van Carlos III eindigde het monopolie van Cádiz als de enige stad met toestemming om handel te drijven met de koloniën in Amerika. Dertien havens, waaronder La Coruña, zullen profiteren van dergelijke handel. Vanaf dat moment excelleerde de stad economisch en de koning van Spanje gaf opdracht tot de bouw van de Pescadería-muur (waaruit de golfbreker die momenteel de stranden van Riazor en Orzán scheidt, behouden blijft). Het is in deze eeuw dat de eerste industriële activiteiten in de stad begonnen met de oprichting van de Royal Tobacco Factory (in bedrijf tot de jaren 90 van de vorige eeuw) of de Royal Hat Shop van La Coruña.
Hedendaagse leeftijd
Onafhankelijkheidsoorlog
In de eerste helft van de 19e eeuw kende de stad een opmerkelijke bevolkingstoename, van 12.000 inwoners in de beginjaren tot ongeveer 20.000 rond 1850.
Op 30 november 1803 vertrok de expeditie onder leiding van Francisco Javier Balmis naar Amerika om het pokkenvaccin te verspreiden dat enkele jaren eerder was ontdekt.
Monument opgericht voor Juan Díaz Porlier op de plaats van zijn executie.
Tijdens de Napoleontische invasie in mei 1808 verzette de stad zich vanaf het begin tegen de Franse bezetting onder leiding van Sinforiano López. Andere plaatsen in Galicië verzetten zich, zoals Arosa of Vigo. In de stad La Coruña werden verschillende schermutselingen uitgevochten, waarvan de belangrijkste de slag om Elviña was, op 16 januari 1809 tussen de Fransen en de Engelsen. De strijd zelf werd nooit uitgevochten, alleen wat schermutselingen, aangezien de Engelsen hun vloot in de haven aan het voorbereiden waren om de stad aan hun lot over te laten. De volgende dag veroverden de Fransen de stad, die ze negen maanden later verlieten om de markies de la Estrella en zijn vijfduizend mannen te achtervolgen. De verliezen veroorzaakt door de Galicische militie en guerrilla's verhinderden maarschalk Soult de stad opnieuw in te nemen, een feit dat hem dwong Galicië te verlaten met meer dan 50% slachtoffers in zijn gelederen.
Op 19 augustus 1815 sprak veldmaarschalk Juan Díaz Porlier, bijgenaamd El Marquesito, met de bedoeling de Spaanse grondwet van 1812 te herstellen, gesteund door de bourgeoisie en de Coruña intelligentsia. Op 22 augustus werd de liberale militair echter verraden, gevangengenomen en naar het Castillo de San Antón gebracht, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd door op te hangen in Campo de la Leña, nu Plaza de España, op 3 oktober. uit 1815.
Grondwet van de provincie
Carlistenoorlogen
Toen Spanje in 1883 de eerste van de Carlistenoorlogen uitbrak, riep La Coruña, trouw aan zijn liberale geest, zijn steun uit voor de Elizabethaanse zaak. De stad werd verschillende keren omsingeld door Carlisten-expedities zonder ooit bezet te zijn door de troepen van de Infante Don Carlos. Na het einde van het conflict beloonde koningin Elizabeth II de stad door haar in 1849 de categorie van provinciehoofdstad toe te kennen.
Eind negentiende eeuw
Aan het einde van de 19e eeuw begonnen nieuwe industrieën en banken zich in de stad te vestigen, wat de basis legde voor de moderne stad. In die tijd brachten illustere figuren zoals Emilia Pardo Bazán of Aureliano Linares Rivas (plaatsvervanger van de Liberale Partij) prestige naar de stad en gaven ze in moeilijke tijden belangrijke financiële donaties voor de bevolking van Coruña.
Balcón del Atlántico, gelegen in het noordwesten van het Iberisch schiereiland, A Coruña, is een duizend jaar oude, Atlantische en kosmopolitische stad, waarin de oceaan de hoofdrolspeler is geweest van zijn meer dan 2000 jaar geschiedenis.
A Coruña is een stad met duizend mogelijkheden. Van het rustigste zeegezicht tot kosmopolitische en vitale straten verlicht door de zon of neon. Van stemmen die de aandelen in de vis- en zeevruchtenkraampjes verkondigen tot wandelingen door de oude stad, langs de Paseo Marítimo, langs de stranden van fijn wit zand. Met plekken voor recreatie en natuurgebieden waar u kunt genieten van spectaculaire uitzichten en landschappen. Van kunst en musea, via restaurants, bars, pubs en bars tot disco's, het casino en klassieke muziekrecitals.
A Coruña is een stad waar vrije tijd en cultuur samenkomen om spannende reizen te maken.
Kunst en cultuur
Foto van de haven vanaf de overblijfselen van de muur bij El Parrote
Romaans, barok, modernistisch, hedendaags; Keltische, Fenicische en Romeinse overblijfselen; musea om aan te raken, te ruiken en te voelen ...
Musea
Museum huizen
Expositiehallen
Castro de Elviña
Natuur
Foto van een persoon die fietst langs de promenade
A Coruña biedt een oneindig aantal paden, paden en natuurlijke omgevingen. Ruimtes voor alle smaken om volop van de natuur te genieten.
Stranden
Parken
Tuinen
Promenade
Comments
We hebben nog geen opmerkingen over:
Coruña
Coruña
Laat als eerste een reactie achter, want het is erg belangrijk om andere mensen te informeren.
Outros locais a visitar
Binnen een straal van 20 km van:Coruña
Kasteel van San Antón |
0,9 Km |
Toren van Hercules (A Coruña) |
1,9 Km |
Kasteel van Santa Cruz |
4,5 Km |
Monteventoso oogpunt |
13,7 Km |
Kasteel San Felipe |
13,9 Km |
Kasteel van La Palma |
14,1 Km |
Hotelreservering in de buurt Coruña binnen een straal van 20 km
Waarom boeken bij TURIS BRASIL
De beste prijzen
Onze partnerships met de grootste operatoren ter wereld bieden een zoektocht naar de beste prijzen op de markt.
Meer opties
In Rotas Turisticas kunt u het hotel boeken, het vliegticket kopen, de transfer van de luchthaven naar het hotel boeken en vice versa, de lokale excursies boeken, de auto huren, een reisverzekering afsluiten en de plaatsen bezoeken die u kunt bezoeken en waar u naartoe kunt gaan.
Vakantietips & bestemmingen
Honderden vakantiebestemmingen met alle opties waarmee u eenvoudig de bestemming kunt kiezen die het beste bij uw droomvakantie past.
TURIS BRASIL
Links